Thursday, February 21, 2008

Astronomie - Eclipsa totala de Luna

Acum cateva ore am vizionat, de la Observatorul Astronomic Urseanu, unul din putinele spectacole ale Universului la care putem fi cu totii partasi: Eclipsa totala de Luna.

In comparatie cu primele eclipse pe care le-am observat din spatele blocului, impreuna cu ai mei, la Observator iti poti delecta ochii si creierul cu detalii multiple.

Am gasit pt voi niste imagini ce "graiesc" explicatiile fenomenului mai clar decat cuvintele...




Cele mai interesante imagini sunt ale Lunii in perioada de eclipsa totala, atunci cand se afla in umbra Pamantului. Culoarea Lunii este mai rosiatica acum, datorita luminii Soarelui la apusuri si rasarituri, reflectate de atmosfera Pamantului.
Desigur daca Pamantul nu ar avea atmosfera, Luna nu ar fi vizibila deloc in perioada de eclipsa totala.
Pe terasa Observatorului au fost prezenti cei din AstroClub, cu aparate foto profesioniste si unelte mai presus de intelegerea noastra, a muritorilor de rand :)

Desigur nici televiziunile n-au lipsit, fiind ocupate sa orbeasca pasionatii de astronomie in timp ce, cu rabdare si entuziasm ne "benoclam" unul cate unul prin telescopul performant, proaspat donat Observatorului.

Pe la ora 5 am era plina terasa Observatorului, la 6.30 deja eram 3-4 tineri pasionati si cativa tatici in domeniu; aaa evident si reporterii cu ale lor lumini orbitoare!

Deci cu exceptia reporterilor preocupati excesiv de imaginea noastra si nu de eclipsa, ceea ce a creat putine dispute si nemultumiri, oamenii erau tineri, zambitori si entuziasti (unii si mahmuri).

Celor care din pacate ati pierdut eclipsa, ne vedem in 2011!
Celor deloc interesati de Univers, vizionare placuta la TV! ;)

...

2 comments:

Anonymous said...

buna! pana in 2011 mai e mult asa ca poate ne revedem in august la eclipsa partiala de luna ;). si poate la curs...guess who? :))

Alina said...

I have no idea... :)