Wednesday, February 13, 2008

Curs Bazele Astronomiei 13.02.2008

Astronomia s-a dezvoltat ca o stiinta a Soarelui!

Eclipsa vs Ocultatie
- eclipsa = Luna in Umbra Pamantului (un obiect in umbra celuilalt)
- ocultatie = Luna intre Pamant si Soare (un obiect in fata celuilalt)

Axa lumii

Gnomul = primul instrument astronomic. Un bat infipt vertical in pamant. Se poate analiza umbra lasata de Soare, urmarindu-se unghiul si lg umbrei.
Cu ajutorul gnomului, se pot trage multe concluzii legate de comportamentul Soarelui in cursul unei zile si pe parcursul unui an..

Planul meridian intersecteaza sfera cereasca dupa un cerc numit "meridianul ceresc al locului".

Metoda de obtinere a Razei Pamantului:

Eratostene e cel care a aflat primul aceasta valoare, cu o mica marja de eroare.

Eratostene fiind directorul bibliotecii din Alexandria, a citit despre un lucru inedit pe atunci: Faptul ca in Syena, pe malul Nilului si pe acelasi Meridian cu Alexandria, in ziua solstitiului de vara, se putea vedea perfect fundul fantanilor.
Era de altfel o intamplare plina de mistere pt calatorii ce scriau despre acest detaliu.

Cu alte cuvinte, in ziua solstitiului la ora 12.00, Soarele se afla exact deasupra acelui oras, atingand verticala locului.

Inaltimea sa unghiulara era deci de 90 de grade.
Ori, la Alexandria in aceeasi zi de solstitiu, inaltimea maxima a Soarelui ( la meridian) era cu 7 gr 12' mai mica de 90!
Reprezentandu-si situatia din planul meridian al celor doua localitati, stiind ca Soarele se afla - la amiaza - in acest plan, Eratostene a mai facut o ipoteza suplimentara: a presupus ca Soarele este infinit de departe, in raport cu distanta dintre cele doua orase. Cu alte cuvinte, el a presupus ca razele de lumina solara care ajung in cele doua puncte de pe Pamant sunt paralele .


Buuun...

unghiul de 7gr 12' reprezinta tocmai unghiul - la centrul Pamantului - format de verticalele celor doua orase, deci de razele terestre respective; intr-adevar, unghiul la centru este "corespondent" cu unghiul format de verticala Alexandriei cu directia razelor solare. Ori, teorema paralelelor taiate de o secanta era bine cunoscuta inca din acea vreme!

Daca la unghiul la centru respectiv (7gr 12') corespunde arcul cuprins intre cele doua raze (distanta de 5000 de stadii), regula de trei, simpla, arata ca la un unghi "complet", de 360 gr, corespunde o circumferinta (lungime a meridianului) de aproximativ 250.000 d...

Din pacate aceasta foarte pretioasa descoperire a lui Eratostene a fost uitata si nevalorificata (de ex. de Columb)... Abia mult mai tarziu fiind recalculata aceasta valoare.

No comments: